به دلیل فرآیند تخمیر، نان خمیر ترش دارای فواید سلامتی منحصر به فردی در مقایسه با دیگر نان ها است که در ادامه به بررسی پنج مورد از آن ها میپردازیم:
هضم: فرآیند تخمیرمیتواند میزان کربوهیدراتهای غیر قابل هضم در گندم را کاهش دهد. در نتیجه افرادی که دچار سندرم روده تحریکپذیر (IBS) هستند، نان را راحتتر هضم می کنند.
شاخص گلیسمی پایینتر: نان خمیر ترش دارای شاخص گلیسمی پایینتری نسبت به دیگر نان ها است. این بدان معناست که نان خمیر ترش سطح قند خون را به اندازه نان سفید افزایش نمیدهد.
باکتریهای مفید: مخمر خمیر ترش به طور طبیعی حاوی باکتریهای پروبیوتیک و پریبیوتیک است. اگرچه گرمای پخت بیشتر پروبیوتیکها را از بین میبرد، اما پریبیوتیکها باقی میمانند که باعث سلامت روده ها هستند.
ارزش غذایی: نانهای سبوسدار به طور طبیعی حاوی کلسیم، آهن و روی هستند اما همچنین حاوی فیتاتها نیزبوده که جذب این مواد معدنی را مسدود میکنند. فرآیند تخمیر نان خمیر ترش به شکستن فیتاتها کمک میکند، بنابراین مواد معدنی موجود در نان برای بدن آسانتر جذب میشوند.
مواد نگهدارنده کمتر: برخلاف نان دیگر نان ها، پخت نان خمیر ترش نیاز به مواد نگهدارنده را کاهش میدهد زیرا فرآیند تخمیر در نان، اسِتات ایجاد میکند که به طور طبیعی به افزایش عمر مفید نان کمک میکند. در نان خمیر ترش گندم زار از هیچ گونه مواد نگهدارنده ای استفاده نشده و کاملا طبیعی و بدون هیچ گونه افزودنی است.
آیا خوردن روزانه نان خمیر ترش مفید است؟
شما میتوانید نان خمیر ترش را به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم روزانه مصرف کنید. اما یک ماده غذایی به تنهایی یک رژیم غذایی را نمیسازد یا خراب نمیکند. به این معنا که الگوی کلی رژیم غذایی مهم است. یک رویکرد متعادل به خوردن بر موارد زیر تمرکز دارد:
سبزیجات
میوه
غلات کامل
غذاهای غنی از پروتئین
آیا نان خمیر ترش گلوتن دارد؟
بله، این نان گلوتن دارد ولی میزان گلوتن آن کمتر از نان های عادی است پس برای افرادی که با گلوتن گندم سازگار نیستند مناسب تر از بقیه نان هاست. نانهای خمیر ترش میتوانند از هر نوع آردی تهیه شوند، اما رایجترین آنها آرد گندم است که حاوی گلوتن است. بنابراین، برای افرادی که دچار بیماری سلیاک یا حساسیت به گلوتن هستند، مناسب نیستند.
نان خمیر ترش بدون گلوتن نیز موجود است و میتواند با آردهای زیر تهیه شود:
آرد برنج
آرد ذرت
آرد سورگوم
آرد ارزن
آرد تاپیوکا
آرد کینوا
آیا نان خمیر ترش برای افراد دیابتی مناسب است؟
افراد دیابتی میتوانند نان خمیر ترش یا هر نان دیگری که در برنامه غذاییشان جای میگیرد، مصرف کنند. با این حال، به دلیل شاخص گلیسمی پایینتر نان خمیر ترش نسبت به سایر انواع نان، میتواند گزینه خوبی برای افرادی باشد که سطح قند خون خود را کنترل میکنند. اگر دیابت دارید، میتوانید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا میزان کربوهیدرات مناسب برای وعدهها و میانوعدههایتان را بدانید.
به یاد داشته باشید که مردم معمولاً نان را به تنهایی نمیخورند. بنابراین، هنگام خوردن نان، باید میزان قند کل وعده غذایی را در نظر گرفت.
چه کسانی نباید نان خمیر ترش مصرف کنند؟
به جز افرادی که حساسیت به گلوتن یا آلرژی به گندم دارند، افرادی که داروهای خانواده (MAOI) برای افسردگی مصرف میکنند باید مصرف نان خمیر ترش را محدود کنند. به دلیل این که نان خمیر ترش حاوی مخمر بوده که به طور طبیعی حاوی آمینواسید تیرامین است. مصرف بالای تیرامین میتواند باعث افزایش فشار خون در افرادی که MAOI مصرف میکنند، شود.